Lukas
Strava

Může vám jídlo před spaním opravdu tak uškodit?

Udělá vás svačinka těsně před spaním tlustějšími?

Věřím tomu, že mnozí z vás se už setkali s tvrzením typu: Jedením pozdě večer ztloustneš?

A pokud ano, ovlivnilo vás to natolik, že sami jíte vaše poslední jídlo v 6 hodin a pak už si jen koušete nehty do doby, než jdete spát?

A je to opravdu potřeba?

TEORIE č.1: říká, že se váš metabolismus zpomalí, zatímco spíte a s pomalejším metabolismem spálíte méně kalorií. Tedy kalorie, které sníte těsně před tím, než jdete spát, nejsou využity tak, jako když jste vzhůru. PRAXE č.1: Rychlost metabolismu se nemění, jelikož základní funkce (srdce, plíce, mozek) jsou stále velmi aktivní a vy pálíte kalorie, zatímco spíte.

TEORIE č.2: říká, že ztloustnete kvůli nočním svačinkám, protože jimi zvednete přes noc hormon zvaný INZULÍN. Jeden z fyziologických efektů inzulínu je ukládání tuku a jídlo, které sníte v noci, bude mít větší pravděpodobnost na uložení se do tuku, právě kvůli vyšší hladině inzulínu v krvi. PRAXE č.2: Hladina inzulínu večer je stejná, jako přes den, kdy většina lidí přijme většinu svého denního příjmu. Takže pokud by to o zvýšené hladině inzulínu byla pravda a způsobovala ukládání do tukových zásob, všichni lidé by byli tlustí.

TEORIE č.3: říká, že záleží i na tom, jaký zdroj sacharidů na večer volíme. Sacharidy jsou pro naše tělo hlavním zdrojem energie. Pokud nejsou využity pro energii, uloží se buďto jako glykogen (jako palivo pro svaly) nebo tuk. PRAXE č.3: Přibírání na váze záleží pouze a jen na množství kalorií, které přimete vs množství kalorií, které spálíte (vaši aktivitou, metabolickými procesy, vašimi svaly,…). Je to úplně jednoduchá rovnice, pokud sníte více kalorií, než spálíte, zákonitě přiberete na váze a naopak pokud sníte méně kalorií, než spálíte, budete hubnout.