Lukas
Cvičení

Zastaví cvičení v mládí váš růst?

Opravdu posilování v mladém věku zastaví váš růst?

Mnoho z vás chce začít cvičit v co možná nejmladším věku a přiblížit se tak svým oblíbeným superhrdinům, kulturistům nebo modelům.

Ale tvrdí se, že pokud začnete cvičit v posilovně v mladém věku (pubertě), zastaví se vám růst a budete navždy “trpaslíci”. Toto tvrzení se šíří po celém internetu, zejména kvůli různým desinformačním článkům a pak s tímto názorem přicházejí i lidi, kteří v tomto oboru nemají žádné zkušenosti, ani znalosti, ale budou vám radit a říkat, jak to chodí. To vede k tomu, že pokud toto tvrzení slyšíte víckrát, začnete tomu sami věřit.

Takže jak to tedy je?

V období adolescence (15-20let), dlouhé kosti (např. nohy) obsahují malé hyalinní chrupavky epifýzy, které jsou na koncích kostí. Ty ovlivňují délku vašich kosti (skrze novotvorbu osifikovaných buněk, které nazýváme chondrocyty). A právě tento proces vás dělá “vyššími”.

Proto si někteří lidé myslí, že pokud zvedáte těžké váhy, vytváříte tak na epifýzy (kosti) velký tlak a ničíte tak novotvorbu chondrocytů, což údajně vede k tomu, že už dále neporostete.

Co říká výzkum?

Naopak studie tvrdí, že cvičení může pomoct k růstu, protože tím stimuluje k vyplavování hormonů, které se podílí na růstu (např. testosterone, růstový hormon, IGF-1).