Lukas
Cvičení

Proč cvičení (ne)dělá z holek svalnaté kulturistky

… Aneb měly by holky vůbec cvičit se závažím?

Odpověď zní ANO!


Nebojte se velkých svalový přírustků, protože holky nabírají svalovou hmotu mnohem hůře, než kluci. Je to proto, že nemají ani zdaleka tolik anabolického hormonu, TESTOSTERONU, který tvoří svaly.

Jaké jsou výhody cvičení u žen?

Cvičení podporuje snižování hmotnosti. Funguje to jednoduše, čím více svalů máte, tím více kalorií spálíte během dne, protože tělo musí “krmit” vaše nové svaly (vyšší klidový výdej). Další benefity jsou např. zlepšení pohyblivosti, omezení ztráty svalů, zpevňění kostry a zmírňění bolesti zad.

Jaký je hlavní důvod, proč se vám nedaří zhubnout?

Většina z vás totiž zařazuje pouze nízkointenzivní kardio. Tento typ zátěže vás postupně zbaví všech svalových přírustků (sníží se klidový metabolismus – výdej). Tělo si navíc na tuto nízkointenzivní zátěž časem zvykne (adaptuje se). Váha se zastaví, protože máte málo svalů, které drží metabolismus v chodu, a jakmile začnete více jíst, budete nabírat tuk (nejčastěji do oblasti břicha a boků) a začíná se budovat neforemná figura. Cvičení vám pomůže přidat hmotu tam, kde je to potřeba a to je cesta, která vytváří vysportovanou postavu.

Poznámka na závěr

Holky, musíte zvedat tězší závaží, než 1kg jednoručky, aby to mělo ten správný efekt. Dokud tělu nedáte impulz, nemá důvod se adaptovat a tedy růst nebo hubnout!